onsdag 10 augusti 2022

Kajakpaddling i Ålands skärgård

Efter Höga Kusten-vistelsen bestämde Sanna och jag att följa med Tomas och Sofie för ytterligare kajakpaddling i Ålands skärgård. Tomas och jag paddlade förbi här sommaren 2018 under vår lilla expedition från Sverige till Finland. En resa som verkligen gav mersmak så det var kul att komma tillbaka till denna fina kajakpaddlingspärla. Det blev ingen jättelång tur denna gången (se kartan längst ned), men oj vilka lugna och fina dagar vi hade förutom en ordentligt blåsig första dag. 

Tomas och Sofie pustar ut efter den relativt blåsiga inledningen.

Lägerplatsen första dagen på Killingskär. Släta fina klippor finns det gott om här.

Vi fick lite lätt duggregn en av kvällarna på Kråksär. Annars kanonväder.

Dramatisk kvällshimmel vid Kråkskär.

Solnedgång på Kråksär.

Kan väl inte bli så mycket lugnare än detta?

Ordentligt med fisk under bryggorna vid Hamnsundet.

Havsnära tältning tredje natten.

Sviskärsklobbarna. Se upp, på Sviskär finns en otrevlig markägare som ville jaga bort oss.

Fjärde dagen på Killingskär, fast på andra sidan denna gången.

Månen tittade fram mot kvällen.

Tältstopp påvägen hem till Kokkola. 

tisdag 2 augusti 2022

Höga Kusten

Lofoten regnade bort även denna sommar så jag styrde bilen söderut efter att ha tillbringat några (bastu)dagar hos kusinerna i norr. Sanna kom med båten till Umeå där vi också tältade för natten vid en fin liten badplats i skogen innan vi dagen därpå fortsatte vidare mot Höga Kusten. Tomas och Sofie visade sig vara med husbilen i Arkösund men körde spontant norrut då de hörde var vi var. Kul för oss, för nu blev vi helt plötsligt fyra istället för två. 

Sanna säkrad och klar på Skuleberget.

Skulebergets röda led. Lätt som en plätt för den som har lite klättervana.

Tomas något nervös på den röda leden, men det gick ju galant.

Totalt stannade vi lite drygt en vecka här, som mestadels bestod av paddling men också en del via ferrata på Skuleberget samt lite vandring. Även om kusten här är riktigt fin är det glest mellan öarna så det blir tyvärr lite transportsträckor vissa bitar med kajaken. Har man bara vinden i ryggen gör det förvisso inte så mycket men nu fick vi en del seg motvind längs vägen, särskilt påväg mot Högholmen. Bastu hittade vi dock på ön samt Mjältön och vid Skuleberget Havscamping där vi också påbörjade vår paddling. En bra plats där man kan tälta gratis vid den intilliggande badstranden samt parkera bilen. Här finns också en vattenkran. 
 
Första tältnatten vid Holmsund (Umeå).

Badplatsen vid Veåsand. Här finns bord, toalett, rinnande vatten och en fin utsikt.

Påväg mot Mjältön.

Topptur på Sveriges högsta ö - Mjältön - , 236 m.ö.h.

Ljung på Mjältön.

Höga Kusten har länge varit på agendan att besöka lite mer noggrant, så det passade bra att det inte blev något Lofoten den här sommaren heller. Mjältöns topp besökte jag åtminstone när jag paddlade förbi här sommaren 2015, men så mycket mer hann/orkade jag inte. Förutom att besöka toppen även denna sommar rörde vi oss lite mer på land i Skuleskogens nationalpark. Vi besökte det populära turistmålet Slåttdalsskrevan, men till skillnad från alla andra tog vi stigen från Näskebodarna där vi landat med kajakerna. En klockren plats om man vill kombinera paddling med vandring till skrevan samt gå en betydligt mindre trafikerad stig.

Restaurangbesök på Ulvön.

Bärplock längs vägen till Slåttdalsskrevan.

Slåttdalsskrevan.

Sanna i en folktom Slåttdalsskreva. Stunden varade någon minut innan där var fullt med folk igen.

Sanna vid Slåttdalsskrevan.

Tomas och kaffemuggen vid Slåttdalsskrevan.

Kajakturens sista tältnatt på västra sidan av Mjältön.

Sol och bad vid Mjältön.

Sanna övar med eldstålet.

Eldmys på Mjältön.

Lyxfrukost.

Mjältöns västra strand - Sundsbodarna.

Vi fick en lugn och fin paddling på hemvägen.

Lite annorlunda vyer än platta Österbotten.

Sofie i sin röda plastkajak.

Kläder på tork vid Veåsand.

Högbondens fyr blev även den outforskad då jag paddlade Sveriges kust, så vi passade på att göra en dagsutflykt dit sista dagen med start från Bönhamn. Vi strök först kusten en bit söderut och landade sen på östra sidan av Högbonden då vågorna tryckte på från sydväst. Otroligt exponerad kust här och fantastiskt fina karga klippor, speciellt på östra sidan av Höglosmen norr om Högbonden. Vi hade dessutom en skön vind i ryggen som gjorde paddlingen där väldigt enkel och underhållande. Om du är här i krokarna så passa på att besöka fyren som jag trodde var Sveriges högsta, men tydligen "bara" tvåa på listan med 75m lyshöjd över havet. Etta på listan är Kullens fyr i Skåne, men vinner endast med lite drygt 3m och är ju dessutom på fastlandet. I kartan här ovanför ser du även turen ut till Högbonden (som ligger ett par mil söder om Mjältön).

Sofie vid Högbondens fyr.

Stekt strömming vid Högbondens fyr. Kattportioner men otroligt gott.

Högbondens fyr

Tomas vid Höglosmen.

Östra sidan på Höglosmen.

måndag 1 augusti 2022

Skim Kayaks - Braveheart LV

Jag har paddlat Beaufort LV sedan 2017 och Differ under åtminstone 15 års tid. Den senare var min första egna kajak och också den som förde mig längs sveriges kust sommaren 2015Båda modellerna bra inom sina områden men jag har saknat en kajak med platt botten, mycket rocker och som är riktigt stabil i större vågor. Kort och gott en surf- och lekkajak, men också en sportig kajak för helgturer vid lite busigare väder.

Gjutformarna för Braveheart LV hos Skim Kayaks. Skrovet till vänster och däcket till höger.

Här är däcket och skrovet sammanfogat.

Keelstripen monterad och målad.

Jag vid Skim Kayaks i Bosund. Foto: SkimKayaks.

Det blev helt enkelt en Braveheart LV som beställdes av Evert direkt från fabriken. Kajaken är tveklöst den snyggaste modellen i Skim Kayaks uppställning om du frågar mig. Speciellt akterpartiet. Inte många tillverkare som slår det utseendet. Jag sneglade på denna modell innan jag köpte min Beaufort LV men insåg då att den senare är mest lämplig för mig och mina behov, så Braveheart LV fick vänta i ytterligare 5 år.

Aktern på Braveheart LV.

Viking Line-temat på mina tidigare kajaker börjar vara rätt uttjatat så på den här kajaken fick det bli en liten annan färgsättning och inget jag sett tidigare (RAL 7024, 3020 samt 5015). Jag tror mina färgval är helt unika, åtminstone hos Skim Kayaks men troligtvis också bland övriga tillverkare? Evert var skeptisk till en början men erkände det blev ganska bra när allt kom på plats. Kajaken är i s.k. rock hopper-utförande vilket innebär kevlar-skrov med kolfiberförstärkning. Givetvis valde jag också en Differ-sits i blått som jag monterar själv.

Grafitgrått skrov med rött däck och blå detaljer blev mina färgval. Vad tycks?

Återstår bara att montera sitsen. Kevlar samt kolfiber synligt i sittbrunnen.

Laminerad Differ-sits i samma blå som övriga detaljer.

Skottsäker kajak!

Skillnaden mellan mina modeller är uppenbar då de ligger bredvid varandra. Braveheart LV har klart mest rocker och är följaktligen den som surfar bäst. 

Differ, Beaufort LV och längst bort nya Braveheart LV. Här ser man tydligt skillnaden i rocker.

Differ nästan helt rak i formen medan Braveheart LV mer som en banan.

Skillnaden mellan kajakernas akter. En riktigt solblekt Differ i förgrunden.

Återkommer med en mer detaljerad utvärdering när jag testat henne ordentligt. Undrar vad som blir min fjärde kajak?