Min favoritäventyrare Lars Monsen, som för övrigt gästade Skavlan nyligen, är tillbaka i rutan med ett helt nytt program. Tillsammans med Lars yngre bror Jan samt den gemensamma kompisen Mattis paddlar de och vandrar under en månad i Quebecks vidsträckta vildmarker.
Riktigt vacker och orörd natur, precis som det ska vara!
Se programmet Monsen, Monsen og Mattis hos NRK.
Trots en del plussgrader under veckan håller isarna i sig på vissa håll här i Bohuslän och tur är väl det för jag har blivit ordentligt biten av den här aktiviteten. I fredags var jag själv en sväng till Stendammen i Svartedalen och i lördags åkte jag och Erik iväg till Herrestadsfjället tillsammans med Ann, Caroline, Malin och Mikael. Det var något otäckt till en början med alla sprickor som åkte ikapp oss men Ann är erfaren och intygade om att det inte var någon fara.
Fantastiskt fina isar som på stora delar av sjöarna höll högre kvalité än inuti en ishall. Det soliga vädret och den svaga vinden övergick så småningom till snö och hård blåst. Vi fick i alla fall en heldag ute på isen i vacker natur.
Det hann bara gå en vecka innan Svartedalen kallade på mig igen. Den här gången åkte jag tillsammans med Tomas och Sofie, men mötte sen Mikael och Caroline mot slutet. Ett par minus och hårda isar under förmiddagen som senare övergick till pluss och något mjukare isar mot eftermiddagen. Totalt 3-4 stora gäng med långfärdsåkare. 40km skrapade vi ihop (se kartan) under en gråmulen stilla dag. Underbart!
I somras mötte jag ett par svampplockare i Svartedalen när jag vandrade där och tipset de gav mig om långfärdsskridskoåkning i området har aldrig riktigt lagt sig till ro utan tvärtom mer eller mindre dagligen knackat på och undrat när jag ska göra verklighet av saken. Kylan är återigen tillbaka, men hur vet jag när isarna i området är bra och tillräckligt tjocka? Det är svårt att hitta några vettiga israpporter om man inte är medlem i en klubb och har tillgång till Skridskonätet, men turligt nog känner jag ett trevligt friluftspar som kan se statusen och som dessutom vill följa med. Win-win med andra ord!
Tomas, Erik, jag och Mikael. Foto: Caroline Henriksson.
Caroline och Mikael ställer bilen vid badplatsen på östra sidan av Stendammen och vi börjar skrinna från nordvästra delen av densamma mot dem. Badplatsen är egentligen en enklare plats att utgå ifrån men bra dagar blir där snabbt fullt med bilar och då kan det vara smart att utgå från västra sidan.
Foto: Mikael Espeland.
Tanken är att avverka Stendammen, Kroksjön och Helgesjön medsols, så vi fortsätter söderut. Bitvis är isen kal men för det mesta ligger det ett tunt lager med snö. Vinden är svag och solen tittar fram mellan molnen kortare stunder. För mig är det egentligen allra första gången på riktiga sjöar men all rullskids- och skidträning sitter i och tekniken därifrån skiljer sig inte mycket mot detta, så jag tar mig framåt (stilstudie 02:13 in i filmklippet nedan).
Vid Stendammens slut är det öppet vatten så det blir en kort promenad till Kroksjön. Sjöarna här ligger ganska tätt och har man ingenting emot att promenera kortare sträckor går det att komponera fina turer. Kroksjön slingrar sig fram likt en smal å i den bergrika terrängen. Det är tyst och stilla med undantag för isens sjungande ljud när vi glider fram. Totalt ser vi kanske ett sextiotal långfärdsåkare, men området är stort!
Jag på Stendammen. Foto: Mikael Espeland.
Lunchstopp och lägereldsmys. Foto: Carlone Henriksson.
Förväntningarna på turen infrias med råge och extra kul att Caroline och Mikael var så flinka med sina kameror. Normalt sett brukar jag ha den rollen ute på tur men den här gången var det ganska skönt att slippa tänka på det.
Ta gärna en titt på filmen Caroline och Mikael knåpat ihop och här nedanför lägger jag med en interaktiv karta som visar hur vi åkte. Jag, Tomas och Erik testade även på att göra ett helt komplett varv mot slutet vilket blir ungefär 8km, men det innebär en något längre promenad (ca. 500m) mellan Stendammen och Helgesjön.
Hoppas isen håller i sig för hit vill jag fler gånger!
En grupp på tre personer blir först med att paddla runt de fyra huvudöarna vid Svalbard. 71 dagar på tur och totalt 2300km, dvs ungefär som Sveriges kust. Något tuffare förhållanden bara! Den här dokumentären ser jag fram emot.
Friluftsaktiviteterna har tyvärr varit få till antalet senaste tiden och det här är väl egentligen en av de stora anledningarna. Dags att flytta ut i tältet för gott! Ta gärna en titt på bostaden och tipsa dina vänner om någon är på jakt efter en 2a med bra läge.