Dimman överraskade oss snabbt på Vänern hösten 2011, men med kompass och karta hittade vi rätt. |
För min Sverigepaddling behöver jag kartor som täcker in hela kusten. Har sen tidigare täckning sträckan Svinesund-Göteborg men saknar resterande ca. 2000 km. Delar där det inte finns någon skärgård skriver jag ut från eniro eller någon liknande tjänst, tänker exempelvis på Skånekusten, men resterande kust vill jag ha på "riktiga" kartor. Utekartan har jag sen tidigare och är nöjd med produkten. Tryckt på tyvek som tål väta och slitage riktigt bra. Kartan är i skala 1:50 000 och ett mellanting mellan terrängkarta och sjökort. Vi som paddlar är inte i behov av all detaljerad information som finns på sjökort, men å andra sidan vill vi gärna ha terränginformation för navigeringens och tältandets skull. Calazo har en liknande produkt och täcker in ungefär samma område som Utekartan, men med några tillägg längs Norrlandskusten. Den innehåller dock lite mindre sjöinformation än Utekartan, vilket kan vara värt att tänka på. Båda tillverkarna gör kartorna i storlek 70x100cm och med ett kartfodral håller du kartan torr och på plats. Dom bästa fodralen tycker jag SealLine gör och dom finns i tre olika storlekar. Den största har jag för kartor och den minsta för min iPad Mini.
Många kartor blir det! |
Det finns även kartprogram för din smartphone eller padda men de flesta bygger på att du har en mobiltäckning, men så är ju inte alltid fallet ute i "vildmarken". Fick tips av kajak.nu-Erik om appen Galileo som tillåter dig att själv välja vilken kartkälla du skall använda och som dessutom kan köras offline. Det går exempelvis att "casha" Eniros terrängkartor samt sjökort i appen och sen köra dom offline, läs mer om det här. Smidigt och väldigt praktiskt vid planeringen.
Karta och kompass alltid till hands. |
Under paddling har jag alltid en mindre handkompass för att ta ut riktningar samt en större fastmonterad lite längre fram på kajaken - Silva 58. Den hjälper mig att hålla den kurs jag tagit ut med handkompassen. Se till att ha bra koll på hur grejerna används innan du/ni ger er ut i naturen. Grunderna går fort att lära sig men att få upp ett naturligt tänk kring navigering/orientering kräver en del erfarenhet. Övning ger färdighet, som det ju heter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar