fredag 22 augusti 2014

Strömmar av plast

Västerhavet, och framförallt Bohuslän har problem. Årligen flyter 8 000 kubikmeter skräp upp på stränderna längs Bohuskusten, vilket i sig är en bråkdel av dom 220 000 kubikmeter skräp som hamnar i Nordsjön varje år. Bohuslän är värst drabbat i Europa då hela Nordsjöns strömmar passerar här. Vi blir ett durkslag för världens hav och städar vi inte skiten blir det bara värre för varje år.

En exponerad strand i Fjällbackas skärgård, tidigare i år.

Paddla för livet är en mindre organisation som både dokumenterar och samlar ihop skräpet längs våra stränder. Expeditioner så som Sveriges och Norges kust har genomförts/genomförs i deras namn och mer kommer. Dom gör ett viktigt arbete och öppnar upp våra ögon för problematiken, för jag tror att beslutsfattare blundar eller bara inte hör. Regelverket måste ses över och nationella stöd måste sättas in. Ren kust i Bohuslän är ett annat projekt där elva kommuner gått samman för att ta tag i just hela den biten. Se gärna den här filmen som är både bra, informativ och som på en kort tid sammanfattar allt du behöver veta om nedskräpningen i haven.


Idag räknar man med att det finns fem stora områden i världshaven där skräpet ackumuleras och följer strömmarna. Det bryts ner mekaniskt och av UV-ljus och blir så småningom s.k. mikroplaster som i sin tur äts av de allra minsta organismerna i näringskedjan. Plaster hittas i de flesta djur i haven och fågeln är värst drabbad då den gärna äter föremål som flyter på ytan. Chris Jordan, fotograf och konstnär, uppmärksammar miljöproblemen med sin fotokonst men gör även dokumentärfilmer och har fotograferat albatrossen i sin film Midway. Kolla gärna på denna trailer så förstår du vad det handlar om. Lägger även med ett TED-talk från densamme.



Huvudorsaken till skräpet i haven sägs vara öppna soptippar, orenade dag-/avloppsvatten men även dumpning direkt i havet. Det som slängs i naturen på land kan mycket väl ta sig via vattendrag ut till havet. Det måste till en attitydförändring och problemen belysas, för alla kan vi göra egna aktiva val. Släng INTE skräp i naturen, källsortera dina sopor och undvik gärna engångsartiklar i plast så långt det går. Behöver du t.ex. handla vatten på plastflaska och måste du ta hem dina varor i plastpåsar? Jag tror att om vi alla bara förstår hur illa det är och vilka konsekvenser det får så hade vi tagit tag i det här för länge sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar