fredag 29 augusti 2014

Fototävling

Är ingen fantast av tävlingar som går ut på att jaga så många röster som möjligt, det gynnar bara dom med stort kontaktnät snarare än kvalité på bilden. Nu har jag i alla fall blivit uttagen till final i Exped Sveriges fototävling som hålls på facebook och det gäller att samla så många likes som möjligt fram t.o.m 1 september. Gilla min bild via denna länk och dela den gärna för att få andra att gilla. Mycket utrustning som står på spel och det kan ju jag om någon behöva inför min Sverigepaddling. Stort tack för din hjälp! Nu tar vi hem det här!

Tävlingsbilden

Lysekil - 2014.08.29

Imorgon ska jag för första gången hålla en kajakkurs i Lysekil. Deltagarna är helt gröna på paddling och jag som kursledare, så det borde väl gå jämnt ut. Kathrine vid Nautopp kontaktade mig och undrade om inte jag kunde ställa upp då hon och Torbjörn måste iväg på annat. Vill inte påstå att jag är någon expert inom området men lite har jag ju snappat upp under mina turer och en del kurser har jag gått genom åren så det ska nog gå vägen. Kajak lånar jag av Nautopp, så slipper släpa ut min egna från vardagsrummet. Bara att packa bilen med alla prylar och sticka iväg då, för jag vill börja paddla redan idag då jag ändå är ledig.
Solen lyser lite halvt genom molntäcket och vindarna är svaga när jag sätter mig i båten. Ulrika vid uthyrningen har dragit alla detaljer för mig inför morgondagen. Senast klockan 9:30 måste jag vara på plats. Puh, det blir en tidig morgon. Precis när jag tänker sticka dyker en ensampaddlare upp. Efter en stund känner jag igen killen. Han gick en ensamräddningskurs med Torbjörn samtidigt som jag gick rollkursen. Sen dess har han varit ute längs Västkusten. Ursprungsidén var att paddla från Schweiz till Sverige, exakt hur kom vi aldrig in på men han menade att den sträckan skulle bli 5 000 km, d.v.s. dubbelt så långt som Sveriges kust. Lite dumt att ge sig in på något sådant när man tidigare aldrig paddlat kan ju jag tycka och det hade även han insett till slut. Ok, slutpratat för den här gången. Går rakt västerut och rundar Stora Kornö som är utflyktsmålet inför morgondagen. Gör ett kort stopp på västra sidan för att kolla in Klingkyrka, en mindre grotta som formats av havet för länge länge sen. Vägen dit går genom en hage och fåren däri låter sig inte störas utan kommer nyfiket fram för att kolla vad jag har i händerna och medan jag koncentrerat försöker få en vettig bild märker jag hur ett får börjar bita i mitt kapell.
 
Nyfikna får.
 
Fortsätter norrut längs västra sidan. Temperaturen är optimal och nästan inga båtar ute. Rekar en bra plats att ta iland, i värsta fall, nio kajaker. Inne vid själva hamnen finns ett gäng mysiga och fina sjöbodar med en tillhörande långgrund strand. Något sank, men det funkar! Kliver iland och tar lite kort på dom små bodarna som byggts så nära varandra att det knappt går att mötas, men pittoreskt är det minsann.
 
Stora Kornö
 
Stora Kornö
 
Ingen långpaddling idag inte. Kör rakt mot Bläckhall efter besöket på Stora Kornö, men först ett kort stopp på Flatholmen alldeles intill för att plocka lite björnbär som troligtvis inte kommer finnas där jag tänkt tälta. Det blir mumma till gröten imorgon.
Reser tältet och ordnar klart lägerplatsen på ren rutin. Börjar få upp farten och det är nog bäst inför min långpaddling då jag måste upprepa proceduren i stort sett varje dag under drygt två månaders tid. Just nu är det enkla förhållanden men när det blåser hårt och/eller regnar gäller det att ha stenkoll på utrustningen, det kan jag nog behöva öva på.
 
Bläckhall
 
Efter maten låter jag mig inspireras av omgivningen. Gillar verkligen den här tiden på året då luften börjar bli frisk och floran ändrar färg. Måste få till en liten höstvandring, det var ett tag sen sist. Räcker med ett par dagar och fjäll behöver det inte vara. Ett skogslandskap duger lika bra det med. Åker mot föräldrahemmet i Bergslagsskogarna i slutet av september, kanske kan komma ut då.
 
Hilleberg Soulo på Bläckhall
 
Det blir som vanligt några långexponeringar och även om dagarna börjar bli kallare påminner myggen om att sommaren ännu inte släppt greppet. Vinden har lagt sig helt och dom kan enkelt röra sig i luften kring mitt huvud. Fotograferandet går undan och jag tar mig mot tältet som inte rör sig det minsta denna lugna kväll. 16 grader i luften och något kallare kommer det bli mot natten. Perfekt!

tisdag 26 augusti 2014

Banff Mountain Film Festival

I Kanada finns en stad vid namn Banff och där har man varje år i november, sedan 1976, anordnat världens största filmfestival inom expeditioner, äventyr eller andra adrenalinbetonade upplevelser. Klättring, forspaddling, skidor, cykling eller skärmflygning är bara några exempel på vad som erbjuds. En perfekt filmfestival för den som gillar att ta sig fram för egen maskin ute i naturen. Nu är det ju förvisso en liten bit att åka om man vill till Kanada men det fiffiga är att det varje år anordnas en världsturné med de bästa filmerna.


I Sverige kommer föreställningen till Stockholm, Norrköping, Göteborg, Lund och Malmö. Biljetter kan köpas direkt hos utsidan.se eller hos vissa utvalda butiker. Av dom 350 bidrag som kom in så har 9 bidrag plockats ut för Sverige. Biljetterna kostar endast 150 riksdaler vid förköp. Det här får du bara inte missa, skaljackedensiteten brukar vara hög!

måndag 25 augusti 2014

Expedition1000

Känner du att du har allt men att dagarna bara går in i varandra och att det ändå är något som fattas? Det gjorde Dave Cornthwaite och bestämde sig för att ge sig ut på 25 icke motoriserade äventyr på 1000 miles vardera. 1609 km/resa och totalt ett varv runt jorden, lite drygt. Expedition1000 sägs vara det mest ambitiösa äventyret någonsin.

 

Just nu pågår den 11:e "etappen" och det i en kajak mellan Oslo och Helsingfors, men kajaken drivs inte enbart med paddel utan främst med fötterna. Populärt i varmare vatten bland fiskare, så lite udda val för våra vatten men kul med någon som går lite utanför boxen. Han finns på facebook och har även en karta med live tracking. Passerade idag broarna i Göteborg och fortsätter nu vidare mot Helsingfors via Göta kanal, vilket inte var originalplanen. Han visste inte ens om att den möjligheten fanns. Ska bli kul att följa resan vidare mot Finland. Har själv lite lösa planer på en liknande färdväg, men mer om det en annan gång.



Inspirerande med människor på äventyr tycker jag så delar gärna med mig. Det gäller att ta tillvara på dagarna och inte bara låta dom passera. Carpe diem, eller say yes more!


lördag 23 augusti 2014

Mayfly Chair

Jag har blivit en bortskämd friluftsmänniska och ute vill jag alltid ha möjligheten att sitta bekvämt. Har kört med mitt Exped Chairkit ett tag nu, men den kräver ett uppblåst liggunderlag och inget jag släpar fram under mina lunchstopp då jag paddlar eller under allmänt häng ute i naturen. Något enklare som inte tar så mycket plats och som monteras ihop snabbt kan då vara Mayfly Chair, en bekväm liten sak som andas kvalité från topp till tå. Perfekt för båtfolket, friluftsmänniskor eller för den som bara vill hänga på stranden.


Mayfly Chair här i orange. Finns även i svart eller ljusblått.

Under min Sverigepaddling har jag inte råd att tulla på en enda kubikcentimeter i kajaken och kommer troligtvis lämna stolen hemma, men den kommer definitivt följa med på mina helgturer då den tar ganska liten plats nedpackad.

Kompakt format (jag har smååå händer)

Du behöver verkligen inte vara ingenjör för att montera ihop den här och bygeln framtill går att lämna hemma om du vill spara vikt och volym. Gör du det får du bara hålla balansen med benen. Låter säkert lite omständligt men det är faktiskt ganska bekvämt.

Enkel montering.

Mayfly och jag utanför Smögen.

Till sist en liten film som visar hur stolen sätts ihop och hur den fungerar utan den främre bygeln. Tveka inte att trycka på play-knappen och blir du sugen på stolen kommer den dyka upp hos Addnature, Naturkompaniet eller välsorterade marinbutiker inför nästa säsong. Orkar du inte vänta så länge går den att beställa från NordicEko redan idag.




fredag 22 augusti 2014

Strömmar av plast

Västerhavet, och framförallt Bohuslän har problem. Årligen flyter 8 000 kubikmeter skräp upp på stränderna längs Bohuskusten, vilket i sig är en bråkdel av dom 220 000 kubikmeter skräp som hamnar i Nordsjön varje år. Bohuslän är värst drabbat i Europa då hela Nordsjöns strömmar passerar här. Vi blir ett durkslag för världens hav och städar vi inte skiten blir det bara värre för varje år.

En exponerad strand i Fjällbackas skärgård, tidigare i år.

Paddla för livet är en mindre organisation som både dokumenterar och samlar ihop skräpet längs våra stränder. Expeditioner så som Sveriges och Norges kust har genomförts/genomförs i deras namn och mer kommer. Dom gör ett viktigt arbete och öppnar upp våra ögon för problematiken, för jag tror att beslutsfattare blundar eller bara inte hör. Regelverket måste ses över och nationella stöd måste sättas in. Ren kust i Bohuslän är ett annat projekt där elva kommuner gått samman för att ta tag i just hela den biten. Se gärna den här filmen som är både bra, informativ och som på en kort tid sammanfattar allt du behöver veta om nedskräpningen i haven.


Idag räknar man med att det finns fem stora områden i världshaven där skräpet ackumuleras och följer strömmarna. Det bryts ner mekaniskt och av UV-ljus och blir så småningom s.k. mikroplaster som i sin tur äts av de allra minsta organismerna i näringskedjan. Plaster hittas i de flesta djur i haven och fågeln är värst drabbad då den gärna äter föremål som flyter på ytan. Chris Jordan, fotograf och konstnär, uppmärksammar miljöproblemen med sin fotokonst men gör även dokumentärfilmer och har fotograferat albatrossen i sin film Midway. Kolla gärna på denna trailer så förstår du vad det handlar om. Lägger även med ett TED-talk från densamme.



Huvudorsaken till skräpet i haven sägs vara öppna soptippar, orenade dag-/avloppsvatten men även dumpning direkt i havet. Det som slängs i naturen på land kan mycket väl ta sig via vattendrag ut till havet. Det måste till en attitydförändring och problemen belysas, för alla kan vi göra egna aktiva val. Släng INTE skräp i naturen, källsortera dina sopor och undvik gärna engångsartiklar i plast så långt det går. Behöver du t.ex. handla vatten på plastflaska och måste du ta hem dina varor i plastpåsar? Jag tror att om vi alla bara förstår hur illa det är och vilka konsekvenser det får så hade vi tagit tag i det här för länge sen.

torsdag 21 augusti 2014

Addnature

Ytterligare en samarbetspartner, Addnature blir med på hörn inför min Sverigepaddling. En friluftsbutik på nätet där jag handlat/handlar mycket och ofta. Fria returer och 365 dagars öppet köp.


Gå gärna in och kika. För tillfället har dom en sommarrea med upp till 70% i rabatt!

måndag 18 augusti 2014

Klean Kanteen 1900ml

Refuse! Reuse. Reduce. Recycle. Klean Kanteen:s idé över hur vi ska få mindre plast i vår natur är enkel: sluta använd engångsartiklar av plast och satsa på produkter i rostfritt stål som håller en hel livstid. Av alla plastflaskor som tillverkas i USA så hamnar 73% i naturen, och det mesta av dom procenten i våra vattendrag, sjöar och hav. Vatten på plastflaska är ett gissel och helt överflödigt, enligt min mening, i Sverige och många andra länder som har hög kvalité på kranvattnet.



Ett urval från Klean Kanteen. 1.9l-flaskan längst till höger.

Med produkter i rostfritt undgår du även skadliga kemikalier som i regel finns i de flesta plastprodukter som kommer i kontakt med livsmedel. Många tillverkar har börjat göra reklam för BPA-fria material men det skall inte likställas med kemikaliefritt. Läs gärna mer om det här.
Några av korkarna till flaskorna är faktiskt gjorda i BPA-fri plast men det går att få i stål, och då slipper man ju oroa sig.

Två 1.9-litare

Har tidigare haft en 5l-plastdunk på mina paddlingar, men det är slut med det. Har nu skaffat, eller rättare sagt blivit sponsrad av NordicEko med tre 1,9l-flaskor i rostfritt stål. (Mina samarbetspartners har jag själv valt, så de produkter jag får och skriver om är också det jag gillar och använder.)
Då flaskan är i rostfritt och håller en ganska stor diameter (110mm) går det bra att ha den som kastrull och den passar perfekt för det här vedeldade köket t.ex. För vandringar där du har behov av att bära och värma vatten för torkad mat hade jag valt den här flaskan istället för att släpa på både kastrull och flaska. 

Greppvänlig kork med stål på insidan.

Under helgens paddling hade jag med mig två flaskor, en i aktern och en i fören. En stor fördel med att ha fler flaskor är att kunna viktfördela vattnet istället för att ha allt samlat på ett enda ställe i kajaken. Det blir dessutom mycket smidigare att ta upp en mindre flaska till tältet än att behöva släpa en 5l-dunk/påse varje gång, och det bästa av allt är att slippa smaken av plast samt intag av skadliga kemikalier. Flaskorna kan du köpa hos exempelvis AddnatureOutnorth eller Naturkompaniet.

söndag 17 augusti 2014

Rollkurs i Lysekil

Vaknar av att regnet smattrar mot tältduken och vinden är fortfarande lika ihärdig som igår när jag gick och la mig här på Lindholmen. En sån här morgon hade det varit helt underbart att kunna ligga och dra sig i den varma sovsäcken och vänta ut regnet, men idag har jag en tid att passa och från att ha vaknat till att sitta i kajaken brukar ta ett par timmar med frukost inkluderat. Skyndar jag mig lite kan jag nog komma ner på en timma, det är lite skillnad mot mina 15-20 minuter jag tar på mig därhemma. Vinklar upp liggunderlagets ryggstöd och börjar laga frukosten inne i tältet. Även om det är riktigt pissväder utanför så går det knappast någon nöd på mig inne i tältet. Värme från sovsäcken får jag för benen och på överkroppen har jag en dunjacka. Björnbär hade jag ju kvar från igår, det blir riktigt gott till gröten. Regnet kommer i omgångar och det blir små korta stunder med uppehåll. Som upplagt för att jag ska hinna få ner all packning i kajaken och börja min färd, för när man väl har kapellet och paddeljackan på gör det inget med regn. Det blir ett kort uppehåll efter frukost och jag får i all packning och börjar paddla mot sydost. Vinden kommer från sydväst men kring öarna vrider den upp så att jag får kämpa rakt mot den de första kilometerna. Det går riktigt långsamt och jag börjar ana att jag inte kommer hinna fram i tid. Glömde kolla vindriktningen innan jag somnade igår, klantigt!
Anländer några minuter efter nio och packar snabbt ur min saker. Kursen är redan i full gång, men det verkar inte som jag missat så mycket. Deltagarna ligger på en gräsplätt och övar lite olika rollar. En helt ny teknik för mig, men det ger en bra känsla över hur rollen skall gå till och man ser direkt om någon kroppsdel inte gör som den ska. I en kajak är det egentligen bara överkroppen som syns och som betraktare har man ingen aning om utövaren gör rätt med benen eller ej.

Louise har lägerelden klar

Cheri Perry och Turner Wilson kör på med sin pedagogik och ger ett proffsigt intryck. En av deltagarna har tagit sig ända från Polen bara för att få en kurs med dom vilket säger en del om deras rykte. Regnet fortsätter att komma i omgångar men vi är ändå i vattnet och plaskar så det gör egentligen inget.

Paddelteknik

Blir förvånad över hur enkelt Cheri demonstrerar de olika övningarna i vattnet och hur lite kraft som verkligen läggs på paddeln. Med benen och bålens hjälp fås den rätta höftrörelsen och armarna följer bara med. Det behöver heller inte gå snabbt. Den vanliga standardrollen kan göras extremt långsamt utan att för den skull vara komplicerad att utföra.

Turner och Rasmus

Förutom standardrollen övar jag på Reverse Sweep Roll, Storm Roll samt Hand Roll. Får till de två första någorlunda bra, men måste helt klart finjusteras. Har i alla fall fått in känslan för hur det skall gå till. Den sista sätter jag några gånger men då i en grönlandskajak, på min Skim Differ som har lite högre akterdäck lyckas jag inte riktigt tilta över kajaken såpass mycket som behövs. Lite för osmidig i kroppen så får nog börja med yoga.


Louise hade inga större problem med handrollen

Kung Rasmus satte det mesta på första försöket

Tiden går fort när man har roligt och helt plötsligt har hela dagen passerat. Riktigt lärorikt och nu har jag fått till en helt annan känsla med höften och hur man ska tänka med axlarna och huvudet i vattnet. Inser även att jag måste skaffa en riktig grönlandspaddel. Kolfiber eller trä? Gillar lätta saker!

lördag 16 augusti 2014

Lysekil - 2014.08.15-16

På söndag ska jag gå en kurs så varför inte passa på att kombinera det med lite turpaddling? Vädret ser ut att bli ganska fint under fredag och lördag dessutom. Torsdagen var rätt blåsig så bestämmer att börja på fredagen istället. Annars är det rätt trevligt att komma igång på torsdagen och få åtminstone tre tältnätter över en helg.
Jag gör min kajak startklar och siktar in den i nordvästlig riktning. Motvinden gör det hela något jobbigare än normalt men håller ändå ett hyfsat tempo. Glider förbi Bläckhall och Lindholmen och går sen på östra sidan av Malmön för att få lite lä. Planen är att slå läger på Rammen, inte mycket mer än 13 km paddling men det får räcka för idag med tanke på motvinden och att jag kom igång först efter lunch. Jag slås direkt över hur lite båttrafik det är. Hela skärgården är avslagen och det är bara några enstaka båtar som puttrar runt. Nåväl, helgen har inte riktigt börjat ännu så det kanske dyker upp lite mer båtar mot kvällen men det är helt klart tydligt att folk påbörjat sina arbeten igen. Snart har jag hela skärgården för mig själv.
 
Bron mellan Malmön och Kalven
 
Framme vid ön ligger några båtar vid klipporna, men tältplatsen är ledig. Har läst om stället men aldrig varit här. En fin liten vik och en bra gräsplätt som tar 2-3 tält. Jag slår upp min bostad och börjar med kvällsmaten. Vinden friskar i och trots att det är sommarvärme i luften får jag ändå sitta med dunjackan på, men när solen gått ner blir vattnet nästan helt spegelblankt och det går att röra sig med enbart skjorta och shorts igen. Tar några kvällsbilder och kryper sen in i tältet. Hör tydligt hur Nordman spelas inne i Kungshamn och en av mina fördommar om småstäder besannas. Jag petar i mina öroproppar och somnar ganska fort.
 
Rammen
 
Sällskap
 
Smögen, Kungshamn och jag
 
Solen börjar värma på tältet först vid sjutiden på morgonen. Ser hur stora bomullstussar drar förbi som antagligen gjort att jag inte vaknat så där olidligt tidigt som jag brukar göra när det är klar himmel. Molnen skingras ganska fort och någon timma senare blir det lite för varmt i tältet för att jag ska stanna kvar och snooza. Intar min frukost och påbörjar lite produktfotografering. Har ingen tidspress så bestämmer att åka härifrån först efter lunch.
 
 
 
Rollkurs i Lysekil imorgon så lika bra att tälta så nära som möjligt. Bläckhall passar ju bra, där får det bli men först tar vi en runda mot Smögen. Paddlar förbi Långös norrsida och tar sen sikte mot stekarnas sommarparadis. Den sydvästliga vinden skapar lite sjö men inget som gör mig skraj. Får syn på fyren vid Hållö och blir lite nyfiken. Smögen har jag ju sett flera gånger, Hållö har jag aldrig varit på, jag sticker dit istället. Gör en kursändring på nittio grader och låter bålen arbeta. Kommer fram ganska fort och kliver iland. Det första jag får syn på är en hare som springer snabbt från min landstigningsplats. Hur kom den hit? I båt eller på isen, mest troligtvis det sista. Efter haren träffar jag på ett par pratglada damer som tycker jag kommer alldeles för sent på dagen. Här finns massor att se och göra, menar de.
 
Hållö fyr och ett pågående bröllop
 
Ett bröllop pågår vid fyren och brudparet blir fotograferade uppe i tornet. Vilket bra val av plats. Havet, en fyr och vackra människor. Upplagt för succé! De bilderna hade jag gärna tagit. Nu fotar jag inte så mycket bröllop men det händer lite då och då. Det är väl egentligen själva porträttfotograferingen i vacker miljö jag föredrar. Där finns ofta möjligheten att få till bra bilder, till skillnad från själva vigseln då allt sker på löpande band och inte upprepas. Stressigt värre och det gäller att vara beredd med kameran.
 
Hållö
 
Strosar runt på ön någon timma innan jag påbörjar paddlingen igen. Klockan börjar vara sen eftermiddag och jag har en bit kvar till Bläckhall så lika bra att ta den kortaste vägen. Väljer en djärv linje och går rakt österut från Hållö, på södra sidan av Lösa tångarna samt Buröarna. Den sydvästliga vinden drar upp skapliga vågor och extra tydligt blir det vid de grundare partierna. Det blåser inte mycket mer än 5-6 m/s och det är först till kvällen det ska tillta så det borde vara lugnt. Kajaken tar in vatten vid sittbrunnssargen, den är fortfarande inte tät trots lagningen. Vattnet rinner dock bakom sätet så blir inte blöt om byxorna i alla fall men tömmer jag inte vattnet regelbunden så når det sitsen till slut. Känner med benen hur nivån stiger i sittbrunnen och tvingas i det stora vågorna något balansaktigt lirka ut några svampar mellan kapellet och sargen. Det går bra och kan fortsätta färden mot Malmöns sydspets. Vågorna blir allt större och bryter över kajaken emellanåt, men jag har kontroll och nu är det inte långt kvar till spetsen. Jag är ett med kajaken och fantiserar att jag håller på att runda Kap Horn. Når till slut Malmön och får lite vila bakom några mindre öar. Fortsätter sen i betydligt lugnare sjö mot Bläckhall via Lilla Kornö. Här har jag lä för vinden och från att ha flugit upp och ner i kajaken glider jag nu fram på ett slätt hav.
 
Lilla Kornö
 
Bläckhall är upptaget. Attans!! Lindholmen någon kilometer norrut är dock ledig. Vinden har tilltagit ordentligt senaste timmen och blåser nu en bit över 10 m/s. Kallt har det också blivit så klär på mig och slår upp tältet. Ön är full med Björnbär så passar på att samla ihop lite inför frukosten.
 
Klean Kanteen Food Canister 473ml
 
Går in i tältet tidigt och börjar skriva lite på bloggen. Blåser nu över 12 m/s och vinden river så mycket i tältet att jag sitter med öronproppar på. Det är i alla fall skön temperatur ute och jag kommer förmodligen sova bra. Imorgon måste jag upp i ottan för att ta mig till Lysekil. Rollkursen börjar klockan nio.
 
Lindholmen

torsdag 14 augusti 2014

In i vildmarken

Peter Persson, Sveriges Lars Monsen (?), har nyligen gett sig iväg till Alaska för att vandra och paddla tillsammans med sin kompis. Han är en inspirationskälla och som öppnat mina ögon för äventyr i den orörda naturen. Gå gärna in på hans sida inivildmarken.se för att följa Projekt Alaska, men det finns också filmer och berättelser från andra expeditioner då han hållit på över 20 år.


Det är alltså inte bara paddling som rör sig i mitt huvud, jag drömmer även om andra upplevelser. Något som lockat länge och som jag aldrig riktigt tagit tag i är att vandra med tält/tarp några dagar i ett skogslandskap. Tyvärr finns inga större sammanhängande gammel-/urskogar kvar i Sverige, det mesta är avverkat sen länge och det är extremt lite skog som är fredat. Hela skogspolitiken är skev och något måste göras. Den skog som de flesta tänker på och relaterar till är för det mesta ung produktionsskog som planterats av oss människor och som vi också kommer att skörda. Det är extremt sällsynt med tallar som blir 600-700 år gammal, vilket är deras egentliga pensionärsålder. Idag avverkas träden innan de ens kommit in i målbrottet. Vi tar bort ca. 90% av tallens naturliga livscykel och med den många växt- och djurarter som är beroende av gamla träd.
Skogsbiologen Sebastian Kirppu blev lyssnarnas val av årets sommarpratare. Han pratar bl.a. om hur skogarna i Sverige ser ut idag, men också om hur berikande en gammal och levande skog kan vara. Ett fantastiskt prat som är inspelat i en gammelskog och som ger en bra insikt i vad det hela handlar om. Gillar du att vistas i skog och mark så måste du lyssna på det här, 90 min välinvesterad tid, och vill du göra något aktivt så kan du t.ex. gå med i Naturskyddsföreningen under tiden.

tisdag 12 augusti 2014

Rollkurs med Cheri & Turner

Att lära sig rolla en kajak går relativt fort för de flesta men att klara av det i alla lägen och situationer är ett livsprojekt. Cheri Perry och Turner Wilson som ligger bakom den populära filmen "This is the roll" kommer till Lysekil och håller kurser under tre dagar kommande helgen. En kurs för den som vill lära sig rolla eller för den som bara vill utveckla det som redan sitter. Det mesta är tyvärr fullbokat redan men jag ser att det finns några platser kvar nu på fredag. Själv går jag kursen på söndag och hoppas kunna sätta några nya svängar samt få lite matnyttig feeback på det jag redan kan.
Läs mer här!

Cheri Perry & Turner Wilson


måndag 11 augusti 2014

Svinesund-Göteborg: Lessons Learned, del 2

Som lovat kommer här lite tips på hur jag tycker kajaken packas på ett bra sätt samt några ord om hur kroppen mått under turen, både mentalt och fysiskt.

Hur packa kajaken?
Lite beroende på vilken modell som paddlas och vad för slags utrustning du har med dig kan det givetvis se lite olika ut. Några generella saker som jag tycker fungerar bra har jag spaltat upp nedan.

Ikea-påsar på rad

  • Det som skall ätas eller användas under dagen har jag alltid i det främre packskottet eller fikaskottet. Då slipper jag rota i det bakre skottet och behöver därmed inte dra kajaken långt upp på land vid exempelvis lunchstoppet. Resterande mat har jag alltid där bak då jag kan låta aktern vara i vattnet vid kortare stopp och får därmed gratis kyla från havet. Tält och tältpinnar kan med fördel läggas längst bak då detta är något som används först när kajaken är säkrad uppe på land. Pinnarna har jag alltid vid skeddaboxen.
  • Packa allt i Ikea-påsar eller liknande. Har insett att det bästa är att ha en påse/packskott. Då kan man enkelt sortera sina saker medan lägerplatsen plockas ner och packningen i kajaken går snabbare. Det bästa formatet för mig är dom mindre påsarna. De stora tycker jag tar för mycket plats i förtältet.
  • Använd vattentäta säckar för allt som tar skada av att bli blött. Även om skotten är täta kan det komma regn vid i- och urpackning, du kan tappa saker i vattnet eller slarva med fastsättningen av packluckan. Det sista fick jag erfara på min tur vilket kostade mig en systemkamera samt objektiv.
  • Försök att fördela vikten någorlunda jämt mellan för och akter, annars kan det under vissa vindförhållanden blir svårt att få kajaken att gå som du vill, vilket kostar extra energi. All dryck väger oftast mest så där brukar jag försöka dela lika mellan för och akter. Detta gäller i synnerhet skeddakajaker, men är väl inte lika viktigt för kajaker med fotroder.
  • Dryck, frukt, snacks och energikakor har jag alltid uppe på däck samt i flytvästens fack. Lätt att komma åt under paddlingen och du slipper stanna för att gräva i skotten. Kolla alltid detta innan du sticker iväg.
  • Mat som jag skall ha längre fram under resan packar jag längst in där bak så att jag inte behöver slita ut allt varje gång jag slår läger utan kan låta det ligga kvar i kajaken.
  • Allt organiskt material försöker jag gömma i naturen. Vissa menar att det inte hör hemma där men jag anser att det är onödigt att släpa hem det för att sen slängas. Plast, papper och metall tar jag däremot alltid med mig och brukar förvara det i en packpåse på däck, då blir det enkelt att slänga allt när ett sopställe dyker upp under dagen och jag får mer plats i kajaken.
  • Skor är skönt att ha, dels för promenad men också för en löptur lite då och då. När jag paddlar sitter jag på sommaren alltid barfota och har flip-flops i sittbrunnen som jag kan sätta på om botten ser lite farlig ut, men kanske skall skaffa mig ett par enklare dykskor som sitter åt över hälen. Flip-flops har en förmåga att fastna om botten är lite sank. Skor är skrymmande och lätta, så dom förvarar jag i en packpåse på däck.
  • Extra paddel är en självklarhet. Har den alltid längst bak och behöver då bara flytta på den en gång/dag för att komma åt packluckan, dvs när jag slår läger.

Kroppen/hälsan
Under våren har jag paddlat mycket, både själv och i sällskap. Vad jag däremot inte gjort tidigare är att vara ute mer än 5-6 dagar i sträck. Jag var intresserad av att se hur kroppen skulle klara av den här resan, både mentalt och fysiskt.
Har under flera års tid drömt om ett längre äventyr med kajaken, och då särskilt hela Sveriges kust, men det som skrämt mig har inte varit själva paddlingen utan snarare att vara helt ensam på resan och klara av allt på egen hand, för jag vill göra det själv. Det blir en helt annan sak och jag är säker på att det kommer ge mig en tydligare och starkare självbild samt insikt i hur jag fungerar i nya situationer.
Under hela våren och sommaren har jag flera gånger tagit mig ut på ensampaddlingar över helgerna, för övningens skull. Det var märkligt och lite otäckt till en början att ligga i tältet helt ensam, på en ö ute i skärgården. Turerna blev fler och allt eftersom övergick den knepiga känslan till något positivt. Det blev inga övningsturer längre utan istället ett andningshål från vardagens hets och stress. Jag trivs i mitt tält och att vara helt själv bekommer mig inte, snarare tvärtom, det är en oerhörd frihetskänsla att helt och hållet kunna bestämma över min egna tid. Inga störande element och ingen som säger åt mig vad som skall göras. Jag har fria tyglar, kan styra dagen precis dit jag vill och behöver inte kompromissa. Alla beslut fattar jag själv och måste också själv utföra dom. Det kan vara tufft vissa stunder, men att klara av allt och känna kontrollen är något som stärker självkänslan. Att kunna vara självgående är en ynnest och något jag tror många kan behöva träna på och ha stor nytta av. Att göra hela resan själv kommer knappast vara ett hinder, tvärtom tror jag det kommer vara mer utvecklande än om jag haft sällskap.


Fysiskt då? Jag kommer inte direkt från soffan och sen ner i kajaken utan har under flera år tränat och hållit igång. En god kondition är en förutsättning för att friluftslivet skall vara njutbart, träningen är därför en naturlig del av min vardag. Konditionsmässigt ser jag inte paddlingen som några problem, däremot är jag lite orolig över förslitningsskador. Axlarna har strulat tidigare under året och jag har alltid trott att dom kan sätta käppar i hjulet, men under mina dagar från Svinesund gick det riktigt bra. Inga direkta problem, men jag känner av dom så fort jag slarvar med tekniken. Det gäller att hålla armarna raka och rotera med bålen, inga konstiga rörelser med paddeln och speciellt inte i motvind.
Hand- och fingerleder som jag aldrig haft problem med eller känt av tidigare började dock ömma. I skrivande stund har jag fortfarande lite känningar. Det blev extra tydligt efter de sista dagarna med motvind. Försökte variera greppet på paddeln och märkte att det blev mycket skönare för handlederna om lillfingret placerades framför skaftet och därmed inte användes i draget. Det finns vinklade skaft, men jag har aldrig varit någon fan av dessa och dessutom har dom en tendens att väga lite mer än raka. Troligtvis får jag stärka upp mina leder. Kommer i alla fall undersöka saken och köra lämpliga övningar. Klättring ger starka fingerleder och något jag kanske kommer ta upp igen under vintersäsongen.

lördag 9 augusti 2014

Svinesund-Göteborg: Lessons Learned, del 1

Vardagen har återigen börjat och min kajaktur är ett minne blott. Ibland känns det som en bra dröm och något jag hela tiden längtar tillbaka till. Kan knappt vänta tills nästa sommar när det stora äventyret drar igång på riktigt.
Vad har jag då lärt mig på turen? En hel del, blir svaret! Tänkte att jag går igenom allt, del för del och tar upp mina personliga åsikter, vad jag ska ändra på och vad som kommer att fungera. Inte säkert att allt jag säger är det bästa för dig, men det kan helt klart vara en riktlinje att utgå ifrån när du planerar ditt korta eller långa äventyr.
Delar upp det i två delar då inlägget blev rätt långt. Börjar med utrustningen i del 1 och tar sen tips på hur kajaken skall packas samt några rader om kroppen/hälsan i del 2.

Utrustningen:
  • Kajaken
    Desto mer jag paddlar min Skim Differ desto mer övertygad blir jag att det är rätt val för Sverigepaddlingen. Visst, den kräver lite mer av dig som paddlare vid hårdare sjö men det jag vinner i snabbhet är klart övervägande, för mig. Alltid en kompromiss mellan stabilitet och snabbhet, det går inte att maxa båda utan avkall måste göras på något.
    Min kajak är byggd i glasfiber. Kolfibervarianten är ca. 4kg lättare vilket är värt mycket om kajaken skall släpas/lyftas varje dag under längre turer. Är man fler går det bra att hjälpas åt, men för mig som tänkt paddla själv vill jag hålla nere vikten så mycket som möjligt. Oavsett modell blir kolfiber förstahandsvalet
    Svårt att göra en generell rekommendation på vad som skall paddlas just för dig, det är oftast ganska personligt vad som passar. Denna fungerar väldigt bra för mig, men för en annan kan den kanske vara helt fel. Det bästa är att hyra olika modeller och testa sig fram innan köp. Nautopp i Lysekil är riktigt bra, t.ex.

    Skim Differ

  • Paddeln
    Här är vikten av stor betydelse. Det finns inget som lyfts så mycket och så ofta som paddeln under en kajaktur. Jag vill ha den så lätt som möjligt (såklart) och gärna lite mindre blad så att påfrestningen för armar/axlar blir minimal. Hellre lite högre paddelfrekvens med lägre motstånd än tvärtom.
    Vingpaddel med litet blad från Braca-sport har jag ägt en handfull år. Tror den nu går under namnet "Junior" men min heter "FW".  Väger in på 680 g och det känns som att minimalt med vatten går till spillo under draget. Det här är ingen paddel om du ska hålla på med styrtag och trixa men vill du bara ta dig från A till B effektivt utan att slita allt för mycket på kroppen är den ett bra val. Låsningssystemet på min är dock lite förlegat och består i princip av en vanlig slangklämma,  så här måste jag uppdatera lite. Har sett att deras nya paddlar kommer med en helt annorlunda och bättre låsning så tror jag kan eftermontera denna.
    För motvindspaddling kommer jag troligtvis enbart köra med min Swift Wind i kolfiber med en vikt på 690 g. En favoritpaddel och som jag använder allra mest. Väldigt små blad så frekvensen får hållas relativt hög men oj vad skön den är att paddla. Låsningen här är ganska bra men håller inte riktigt samma kvalité som ex. Werner-paddlarna. Letar fortfarande efter den perfekta paddeln. Celtic har en del fina blad men inte riktigt hunnit testa ännu. Klart är i alla fall att jag kommer ha två paddlar med på min resa.

    Swift Wind-paddel samt en pogis

  • Tältet
    Hilleberg Soulu
    har jag använt ett tag nu. Självstagande, stabilt och stark duk gör det till ett bra val för längre expeditioner. Tar dessutom ganska liten plats i kajaken. Kommer däremot göra en del modifieringar med ventilationen. Varma sommardagar upplever jag den undermålig, särskilt om myggnätet är uppe. Det finns bara en öppning, och det är själva dörren. Hilleberg kommer hjälpa mig att sätta in en extra ventilationslucka i fotändan, så hoppas på lite bättre cirkulation efter det.

    Hilleberg Soulo

  • Sovsäcken
    Dun eller syntet? Det är den ständiga frågan. Personligen föredrar jag det första då det både värmer bättre och tar mindre plats i packningen. Visst, du måste vara lite försiktigare och tänka efter var du har säcken så att dunet inte blir blött, men värmen kontra vikten är outstanding. Western Mountaineering är tillverkaren av min sommarsäck - SummerLite, och det är förmodligen den som åker med på resan. Bästa märket på dunsäckar om du frågar mig. Deras UltraLite-säck för vår/höst är helt fantastisk.

    SummerLite under bar himmel

  • Köket
    Om det enbart är vatten som skall värmas kommer jag troligtvis satsa på ett bränslesnålt kök, exempelvis något från Primus Eta-serie. Nu har inte jag tänkt leva enbart på frystorkat utan vill även kunna koka lite vanlig mat samt ha möjligheten att steka och då finns det inte mycket som slår köken från Trangia i kombination med gasolbrännare. Kompakt hoppackat och det går att välja bort dumma teflonkastruller. Deras 27-serie har jag använt i några år nu och kommer troligtvis fortsätta med det. Bränslesnåla kök med värmeväxlare som exempelvis Eta-serien har en tendens att ge ifrån sig mer kolmonoxid än traditionella kök som Trangia, vilket kan vara värt att tänka på om man tänkt använda köket i förtältet. Kika gärna på denna norska undersökning.

    Trangia in action

  • Maten
    Jag hade med mig lite frystorkat sist jag var iväg men kommer själv försöka torka så mycket mat som möjligt innan min resa. Inte direkt raketforskning och då vet jag vad jag äter för något. Boken "Torka mat" från Calazo går igenom det hela rätt grundligt. Klart värd att köpa om du själv tänkt börja torka. Förutom den maten är planen att proviantera med mejeriprodukter, kött och fisk så mycket det går längs vägen, men då bara handla för 1-2 dagar framåt i tiden med tanke på värmen.

  • Elektroniken
    Solcellsladaren
    strulade en hel del under min resa och den var heller inte tillräckligt kraftig, så här måste jag tänka om lite och försöka hitta något som passar. Förutom strömförsörjning kommer en iPad Mini, iPhone samt en Canon EOS 5D-kamera följa med på resan. En bra kombination för kontakt med omvärlden och som jag testat ett par veckor vid sommarstugan i Finland samt under denna resa.

  • Säkerheten
    Nödsändare använder jag numera alltid på mina ensampaddlingar, det ser jag som en självklarhet. Förutom den har jag alltid en visselpipa på flytvästen, paddelflotör, pump samt reflextejp på paddeln. Ett första-hjälpen-kit är givetvis också alltid med. Vidare har jag tänkt komplettera med nödraket och/eller rökpatron.

    Spot Gen 3

  • Kläderna för paddlingen
    Under sommartiden sitter jag nästan alltid med korta byxor i kajaken och gärna tights. När det är lite kyligare som på våren, hösten och vintern använder jag en torrdräkt från Kokatat, men under sommaren är den oftast för varm att paddla i och jag kommer troligtvis inte ha med mig denna på min expedition. Varma soliga dagar kör jag alltid med en tunnare heltäckande tröja samt en keps med solskydd i nacken och på sidorna. Har även korta pogisar från Padler. Riktigt bra som solskydd varma dagar eller vindskydd när det är lite kallare.
    Vid lite svalare sommardagar och/eller när det är risk för att bli lite blöt åker paddeljackan från Kokatat på. Smidigt med gummimuddar runt handlederna så även om du doppar händerna i vattnet rinner det inte innanför ärmarna. Vanligtvis en tunn kort-/långärmad merinoulltröja under.

    Kokatat TecTOUR Anorak

  • Övrigt
    En lina med karbinhake framme vid fören är smidigt om du går iland där det inte är möjligt att dra upp kajaken. Sätt bara fast linan vid kajen och kila iväg och gör det du ska.
    Bra solglasögon är viktigt om du spenderar många timmar på vattnet. Mina MauJim-brillor med polariserande glas sitter bra och är lagom mörka ljusa dagar. Sved i lädret, men helt fantastiska soliga dagar på havet.

onsdag 6 augusti 2014

NordicEko

NordicEko och jag har ingått ett samarbete inför mitt äventyr runt Sverige. Dom saluför märken som Klean Kanteen, LunchBots, Alite, Boreas, m.fl. En distributör till många av de stora friluftsbutikerna inom Norden med inriktning mot miljövänliga produkter.


Klean Kanteen-flaskor använder jag sen tidigare men kommer komplettera med några av deras större flaskor istället för plastdunkar/vattensäckar på mina paddlingar.
Skoj tycker jag med ny samarbetspartner som säljer produkter jag själv gillar och använder. Det kommer dyka upp inlägg framöver med lite olika prylar från deras utbud, så håll utkik!


söndag 3 augusti 2014

Dag 13: Lindholmen-Marstrand

Distans: 20 km
Medelhastighet: 5.4 km/h
Total distans: 267 km
Dagssnitt: 20.5 km/dag
Vind: 0-4 m/s SO

Back to life, back to reality, tänker jag för mig själv när jag kliver upp. Idag är sista dagen och jag ska bara ta mig till Marstrand där bilen är parkerad.
Tältet står kvar, vinden vred sig som den skulle till slut och ön skyddade mig bra där jag låg. Vågorna avtog också då det blev frånlandsvind, så jag somnade ganska tryggt till slut. Idag har jag klivit upp lite tidigare än vanligt då det ser ut att komma in lite oväder på eftermiddagen. Till Marstrand tar jag mig på lite drygt 3,5h så ingen idé att stanna för lunch. Lite mer fika i kajaken bara så går det bra.
Har vinden snett från styrbordssidan när jag siktar in mig mot Hyppeln. Kommer en liten regnskur strax efter att jag börjat, men jag har paddeljackan på så ingen fara. Vrider kajaken lite mer in mot land och paddlar förbi Måvholmen, vidare till Flatorna och sen Brunskär. Vinden lägger sig nästan helt. Här har jag kämpat mot den i tre dagar, och när jag vänder håll blir det bleke. Värmen i jackan är olidlig så tvingas göra ett ombyte.

Kitad för sol

Fortsätter genom Tofta naturreservat, Sveriges största Trankokeri låg tydligen här men det är bara husgrunderna som finns kvar idag. Glider vidare mot den smala passagen mellan Klåverön och Koön som leder till Marstrand. Det råder inget tvivel om var farleden är och vart den går. Det är som ett långt pärlband med motor- och segelbåtar. Av alla platser jag varit på sen början i Svinesund upplever jag den här mest trafikerad. Längtar till hösten när skärgården blir tom igen.
Får medströms i den smala passagen till Marstrand och håller i stort sett jämn fart med alla båtar som ligger i 5 knop utan att för den skull slita som ett djur. Marstrands fästning dyker upp och jag känner att resan börjar lida mot sitt slut. Bilen står parkerad precis intill vattnet och den ser intakt ut. Tack Simon och Maria! Återstår bara att lasta kajaken och åka hemåt. Min månadsbiljett skänker jag till en småbarnsmamma som skiner upp lika mycket som solen själv. Nu kan hon stå gratis i Marstrand t.o.m. 24 augusti.

Marstrand i sikte

Ett ordentligt åskoväder med starka vindar brakar loss utanför mitt fönster när jag lastat in allt i lägenheten. Just nu är jag rätt nöjd över att vara inne, och ikväll får jag sova i min säng. Har lärt mig mycket under resan och jag vet vilka prylar som funkar/inte funkar, hur kajaken skall packas och hur kroppen reagerar på längre turer. Vågen visar 3 kg mindre än normalt, får nog tänka till med maten på långturer. Tanken är att sammanställa allt i ett separat inlägg så småningom. Erfarenheter, tips och idéer, så missa inte det! Imorgon börjar vardagen igen och jag längtar redan ut till ett böljande hav.

Vågor vid Vallerö

lördag 2 augusti 2014

Dag 12: Närsholmen-Lindholmen

Distans: 20 km
Medelhastighet: 4.6 km/h
Total distans: 247 km
Dagssnitt: 20.6 km/dag
Vind: runt 5 m/s SO

Morgonsolen väcker mig redan 05:30, men går inte upp förrän tre timmar senare. Tanken slår mig att det här var sista natten för den här gången. Dagen har börjat fint, solen lyser starkt och vindarna är knappt märkbara där jag har mitt tält. Går en sväng till björnbärsbuskarna jag spanade in igår. Det blir mumsmums till morgongröten. Hittar även lite röda vinbär.
 
Färska bär
 
Vad ska jag hem och göra en dag som denna? Det är inte direkt så att damen står vid spisen och väntar. Finns inget som drar. Det gäller att ta till vara på dagarna, har inte råd att "kasta bort " en enda, som Jeppe Wikström menade i sitt sommarprat. Stannar ute tills på söndag, och kanske kan hinna ta mig ner hyfsat långt söderut idag och så tillbaka till Marstrand imorgon.
Avnjuter gröten och laddar batteriet. Livet känns enkelt igen. Nu är det bara kameran jag saknar, men kan åtminstone fota med iPhonen/iPaden. Svårt att kontrollera bländare och slutartider, för att inte säga omöjligt, men det går att ta bilder.
Styr söderut vid elvatiden och glider förbi en hel drös med öar, holmar, kobbar och skär. Kommer ut på öppet hav och ser fri horisont igen. Fjordar i all ära men det är något speciellt med öppet vatten. Riktar in mig mot Rörö och tar ett lunchstopp strax innan på Gulskären. En perfekt liten kobbe med ryggstöd och allt.
 
Gulskären
 
Glider förbi Rörö och Hyppeln och sen vidare mot öarna på västra sidan av Hälsö. Folk ligger som sälar på klipporna. Alla bra platser är upptagna. Tar ett varv runt Lindholmen. Vill ha fri horisont då det skall blåsa frånlandsvind och inte så starkt under kvällen/natten. Längst ut på norra spetsen hittar jag en hyfsat skyddad landstigningsplats samt släta klippor. Här blir perfekt och kan väl tillgodoräkna mig detta som Göteborg ändå. Förvisso rakt västerut från Hisingen men Göteborgs södra skärgård har jag paddlat sen innan så min lilla expedition för den här gången känns mer eller mindre komplett. Bara att paddla tillbaka till Marstrand imorgon och hämta bilen, om den nu står kvar?
 
Fri horisont från Lindholmen
 
Släpar ihop sex rejäla stenar och slår upp tältet. Tar ett nakendopp i en av "lagunerna". Förmodligen lika varmt i havet men det var enkelt att hoppa i. Lagar kvällsmat och avnjuter lite whiskey för första gången. Vinden tilltar och vågorna likaså. Tältet väsnas så mycket att jag sätter in öronproppar. Är jag säker på den här platsen? Prognoserna säger sydostlig till ostlig vind och då borde det vara lugnt. Hör fyrverkerier från stan, trots öronproppar. Vi får se om tältet står kvar imorgon.
 
Lindholmen
 
 
Room with a view